EFKbön vecka 36, 4-10 september

Photo by Ben White on Unsplash

Diakonins månad 2017 – Ungas psykiska ohälsa

Evangeliska Frikyrkan är en del av Sveriges Kristna Råd (SKR), en ekumenisk organisation för kristna samfund och församlingar verksamma i Sverige. Som ”kyrkorna tillsammans” är Sveriges kristna råd en gemensam resurs för samfunden. Ett av de områden som man fokuserar på är diakoni. Vi säger att ”diakoni är medmänsklig omsorg, grundad i Kristi kärlek, uttryckt i kyrkans liv, och vill genom barmhärtighet och solidaritet möta människor i utsatta livssituationer”.

Under september månad varje år fokuserar kyrkorna i Sverige tillsammans på diakoni, genom det som vi kallar ”diakonins månad”. 2017 är temat för diakonins månad ”ungas psykiska ohälsa”. Problemet med att unga upplever psykiska symtom som ängslan, oro eller ångest har ökat i Sverige under en längre tid. Idag bedömer man att upp till 30 % av alla i åldern 16-24 år lever med någon form av psykisk ohälsa. Över hälften (55 %) av alla 13-18-åringar uppger psykosomatiska symtom (t.ex. huvudvärk, magont eller sömnsvårigheter), minst en gång i veckan. Att andelen unga med psykiska symtom fortsätter att öka, både bland tjejer och killar, är oroväckande. Psykisk ohälsa är ett av de största hoten mot folkhälsan, både i Sverige och i resten av världen.

Vi behöver lära oss mer om hur vi kan möta unga som brottas med psykisk ohälsa. Ta gärna del av det material som finns att tillgå på www.skr.org/diakoninsmanad. Och var med och be tillsammans med oss för alla de unga som upplever psykisk ohälsa i sitt liv!

/Staffan Jenemark, ledarutvecklare med inriktning på mångkultur och diakoni, Sverigeprogrammet inom Evangeliska Frikyrkan

Be för:

  • Be för diakonins månad och oss som kristenhet i Sverige, att vi genom den får ta del av mer kunskap och förståelse för hur vi kan stödja och hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa.
  • Be för oss som församlingar och kristna medmänniskor, att vi får vishet att stötta och bära på bästa sätt och att vi får vara den gemenskap de behöver.
  • Be för de barn och unga som brottas med psykisk ohälsa och som vi möter i våra församlingar, att Gud får möta dem med sin kärlek och sitt hopp.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s