EFKbön vecka 41, 9-15 oktober 2017

Bergsfolks-barn i Thailand

Stor utsatthet för bergsfolk i Thailand

 

I norra Thailand, där jag arbetar sedan drygt 3 år, finns många etniska minoritetsgrupper. Dessa folkgrupper kallas för ”bergsfolk”. Namnet kommer av att de traditionellt har bott i  bergen, där de levt av att jaga och odla. Dessvärre har bergsfolken allt mer trängts undan från sina marker och tvingats flytta in till städerna. I städerna är det svårt för dem att hitta jobb eftersom de inte kan thailändska, utan bara sitt eget lokala språk. Dessutom är många av dessa bergsfolk kristna, till skillnad från majoritetsbefolkningen i Thailand som är buddhister, vilket gör att de diskrimineras ytterligare. Resultatet blir att de hamnar arbetslösa i slumoråden i städerna, där de blir lätta offer för människohandlare. Människohandlarna lurar med sig både vuxna och barn genom löften om arbeten, medan de i själva verket ofta hamnar på bordeller. Över 40% av alla sexslavar här i norra Thailand kommer från just dessa bergsfolk.

Vi i EFK arbetar för att förhindra att dessa bergsfolk utsätts för människohandel och utnyttjande. Tillsammans med två av våra samarbetsorganisationer, Thai Lahu Foundation och Urban Light, har vi startat ett projekt i ett av slumområdena med bergsfolk här i Chiang Mai. I projektet utbildar vi dessa människor om vad människohandel är så att de ska kunna skydda sig mot det. Vi hjälper även till med yrkesträningar så att de kan starta egna frisersalonger och taxi-verksamheter, för att aldrig mer behöva sälja sig själva eller sina barn.

 

//Matilda Henriksson, Resursperson för EFK’s arbete mot människohandel i Asien

 

Bön & Tack

  • Tacka för att vi har fått en så fin ingång i det här slumorådet, vilket ger oss en chans att sprida hopp och möjliggöra hållbar förändring.
  • Be för alla de som fortfarande är fast i sexslavhandel i Asien.
  • Be om styrka och vishet för oss som arbetar mot den demoniska människohandeln.

 

En man i slummen får lära sig klippa hår

Barer i Chiang Mai

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade