EFKbön vecka 42, 16-22 oktober 2017

Tjejer från en syrisk organisation ger träningen till fler unga tjejer på flykt.

Unga flickor säljs för äktenskap i Egypten

På Egyptens landsbygd och slum är det vanligt att unga flickor säljs för äktenskap i så tidig ålder som 11 år. Det är egentligen olagligt men det är många gånger socialt accepterat då en flicka inte anses ha samma värde som en pojke. Business med sommaräktenskap är vanligt förekommande i vissa områden, flickor och unga kvinnor säljs som fruar till rika män (ofta från Gulfstaterna) som utnyttjar dem som sommarnöje under några veckor för att sedan skilja sig. En flicka som är oskuld betingar ett högre pris varför många flickor ”oskuldsopereras” och sedan gifts bort igen. Det finns flickor som gifts bort 60 ggr innan de fyller 18 och som oskuldsopereras tiotals gånger. Syriska flyktingar i Egypten är en utsatt grupp, efter flera år på flykt har pengarna tagit slut och det finns i Kairo en organiserad handel med syriska flickor som extrafruar.

Jomana, ledare för Middle East Media (MEM) som är en av EFKs samarbetspartners i Egypten, fick upp ögonen för detta då några av de deltagande flickorna plötsligt ”försvann” från den mediaträning hon höll i. Förklaringen visade sig vara att de blivit bortgifta mot sin vilja. Jomana har sedan dess haft en stark passion för att jobba mot människohandel och för flickors rättigheter. MEM med stöd av EFK jobbar nu i en pionjär insats för att skapa medvetande, varna och informera om trafficking/människohandel i Egypten.

MEM är i framkant när det gäller att använda sociala medier för att skapa kampanjer och sprida information om svåra frågor i en känslig kontext. För att få så stort genomslag som möjligt tränar man inte bara människor i riskzonen utan också andra organisationer som jobbar i utsatta områden som i sin tur tränar fler, på så sätt skapas en ”ringar på vattnet”-effekt. Bilden visar tjejer från en syrisk organisation som nu ger träningen vidare till fler unga tjejer på flykt. Under projektets första 2 år har många hundra personer fått träning i arbete mot människohandel och MEM har också lyft frågan på hög politisk nivå i landet.

En kvinna som blivit våldtagen eller varit trafikerad skjuts ofta bort av sin familj pga den hederskultur som råder. Det finns oftast ingen chans att få komma tillbaka till familjen. En viktig del i arbetet är därför att lyfta förlåtelse, kan man förlåta – är det överhuvudtaget rätt att försöka förlåta? Tunga frågor som MEMs medarbetare på ett vist sätt jobbar med.

/ Jonatan *, ansvarig för EFKs arbete i Europa & Mellanöstern

* av säkerhetsskäl skrivs inte hela namnet ut.

Bön & Tack

  • Tacka för de möjligheter arbetet fått att påverka frågan om människohandel på hög politisk nivå
  • Bed att politiker och beslutsfattare tar krafttag mot människohandel
  • Vishet för MEMs personal när de lyfter fråga om förlåtelse i ett sammanhang där det ofta ses som otänkbart
Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s