EFKbön v 49, 4-10 december

 

Gamboula EEBs Generalkonferens 2014 vid EEBs kyrka Gamboula II (4) AC

Kyrka i RCA. Foto: Anton Carlsson.

 

Förlåtelse predikas i krigets RCA

De senaste årens strider i Centralafrikanska Republiken (RCA) har drabbat många oskyldiga, både kristna och muslimer. Emmanuel Feidangamo är ledare i en baptistförsamling i Bangui. De har förlorat sin kyrklokal, men samlas som gemenskap i församlingen. Han predikar ungefär en gång i månaden. Efter de senaste åren av strider så har budskapet om Guds förlåtelse och försoning i Kristus blivit avgörande. Oavsett vad som predikas i kyrkan så landar man nästan alltid i budskapet om förlåtelse.

”Mitt eget hus som jag precis hade byggt, brändes ned av muslimer. Men jag har bestämt för att förlåta”, säger Emmanuel.

När striderna pågick tog Emmanuel sig an en föräldralös pojke. Pojkens pappa tillhörde den muslimska rebellgruppen, hans föräldrar dödades av fienderebellerna, så han blev föräldralös och togs om hand av en kvinna i kyrkan. Fiendemilisen ville döda pojken, men Emmanuel pratade länge med ledaren för rebellgruppen. Till slut kallade rebelledaren till sig pojken och ställde honom framför milismännen och sa: ”Den här pojken rör ni inte!” Pojken är döpt nu och finns med i program för barnskydd.

Emmanuel tar hand om tre föräldralösa barn. Han hjälper många att nå fram till förlåtelse. Kyrkans berättelse handlar om att hjälpa om att leva tillsammans med sina fiender. Han berättade om en man vars son och bror blev knivdödade framför mannens ögon. Han ville bara hämnas, men Emmanuel ägnade många timmar åt att prata och själavårda mannen, och till slut avtog hämndbegäret och viljan att ge igen.

En lärdom: Teologi måste förkroppsligas i människor som är beredda att förlåta. Att förlåta och leva i försoning handlar om att bestämma sig.

/Andreas Dagernäs, regionledare för EFK i Afrika

Tacka för:

  • Att oroligheterna i RCA har avtagit och människor som har flytt strider nu börjar komma tillbaka.
  • De människor som har valt förlåtelsens väg.

Be för:

  • Be för de människor som har förlorat familjemedlemmar i striderna i RCA.
  • Be för EFKs systerkyrka EEB. Be att församlingarna ska vara en avgörande och viktig aktör till försoning mellan människor.
  • Be att freden ska bli stabil och långvarig i RCA.
  • Be för EFKs rekrytering av nya missionärer till RCA.

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Gemensam bön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s