EFKbön vecka 4, 22-28 januari

När vi öppnar upp för dem som är nya i Sverige är vi ett tecken på Guds rike

Hyllie Park folkhögskola jobbar framgångsrikt med modersmålsbaserad och folkrörelsenära SFI.

Migration och integration är aktuella frågor inte minst eftersom det är valår i år. Många pekar på brister, men färre verkar själva vilja bidra till lösningar. Här är kyrkan ett undantag, och det gäller även EFK. Ingen kan komma och säga att vi inte gör något.

Förutom allt som enskilda och församlingar gör finns också ett starkt driv inom vår gemensamma verksamhet. Våra folkhögskolor finns i områden som Vivalla i Örebro och Skäggetorp i Linköping, utpekade som ”särskilt utsatta”, där vi bedriver omfattande verksamhet: för asylsökande, nyanlända och många andra utlandsfödda.

Hyllie Park folkhögskola har jobbat framgångsrikt med modersmålsbaserad SFI och har sett antalet deltagare öka kraftigt. Sedan 2015 jobbar man också med folkrörelsenära SFI, vilket innebär att man samarbetar med lokala församlingar, i dagsläget på tre platser, vilka bidrar med språkvolontärer och språkcafé så att SFI-deltagarna får möjlighet att träna svenska i en varm miljö.

Vi har alla våra second hand-butiker som möter många asylsökande och nyanlända.  Inom PROMIS (Programmet för mission och interkulturella studier) tränar vi människor för att bättre kunna tjäna i mångkulturella sammanhang.

Fortfarande pågår det projekt som EFKs styrelse initierade sommaren 2016, där extra resurser tillsattes för flykting- och integrationsfrågor. Där har jag förmånen att få arbeta för att stödja församlingar i deras arbete och träna enskilda för tjänst.

Vi gör det inte bara för att samhället ska fungera lite bättre. När vi öppnar upp för de som är nya i Sverige och visar gästfrihet är vi ett tecken på Guds rike, dit människor av alla folk och stammar och länder och språk är välkomna.

/Markus Sand, rådgivare i flykting- och integrationsfrågor inom EFK

Tacka och be för:

  • Tacka för allt det som sker inom EFK och för alla människor som genom vår gemensamma verksamhet får en smak av Guds rike.
  • Be att vi inte ska ”tröttna på att göra gott, för när tiden är inne får vi skörda om vi inte ger upp” (Gal 6:9).
  • Be för den valrörelse som snart drar igång. Be att debatten om asyl och integration inte hamnar i smutskastning och populism, utan får präglas av humanitet och konstruktiva idéer.
Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s