EFKbön vecka 14, 2-8 april

Svårigheter att få jobb i Nepal gör att många människor, främst män, reser till andra länder för att hitta arbete. Där möts många av mycket dåliga arbetsförhållanden och risken att utnyttjas i slavhandeln är stor.

Till vilket pris?

Jag besökte nyligen vår samarbetspartner International Fellowship Nepal (INF) och deras projekt mot människohandel i ett distrikt nära gränsen mot Indien.

Vi träffade flera av de kvinnor som finns i projektet. På frågan om vad deras män gjorde så berättade många (nästan hälften) att deras män befann sig i Mellanöstern och arbetade. En kvinna berättade att hennes man reste till Algeriet för att jobba för tre månader sedan. Hon visste inte var han var eller vilket företag han jobbade för. För någon vecka sedan ringde han och berättade att han blev illa behandlad, och att han inte fick mat. Samtalet varade bara i en minut och hon vet fortfarande inte var han är. INF lovade att hjälpa henne få kontakt med en organisation som arbetar med att lokalisera offer.

I gruppen påmindes alla om vikten att diskutera inom familjen innan man reser någonstans, och att se till att någon vet var och med vilket företag man reser. Tidigare har Indien varit det ställe de flesta åkt för att arbeta, men som kvinnorna sa:

– I Indien tjänar man bara lite. I Saudiarabien kan man tjäna mycket.

Tyvärr är villkoren för gästarbetare i länder som Algeriet, Qatar eller Saudiarabien ofta väldigt dåliga. Det som först verkar som en gynnsam affär kan i slutändan bli kostsamt. Inte bara ekonomiskt.

/Sofia Jonsson, koordinator för programmet mot Människohandel i Asien

Böneämnen:

  • Vi tror att Gud har kallat oss och våra samarbetsorganisationer till att ge människor verktyg för att kunna skydda sig själva och andra från exploatering. Men det är ett komplext problem, med många samspelande faktorer: Be gärna om vishet när INF planerar sitt kommande projekt. 
  • Alla kan inte göra allt – men tillsammans kan vi täcka upp för varandra: Be för starka nätverk mot människohandel.
  • Kvinnor får ofta dra ett tungt lass och ta hand både om barn och eventuellt lantbruk när männen är borta: Be gärna för familjer som är splittrade i Nepal!
Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s