EFKbön vecka 18, 30 april-6 maj

Församlingsutveckling kan vara mångt och mycket

Häromveckan fick jag ett glatt och förväntansfullt mejl från en pastor som efter mycket vånda och prövande berättade att han nu sagt ja till det han uppfattar som Guds kallelse att bryta upp från 15-20 år i tjänst i en församling för att ta sig an nya utmaningar. Vi har haft ett antal samtal genom de senaste månaderna. Nu är besluten i hamn.

Jag får också förväntansfulla glädjeyttringar från församlingen han ska komma till. Å andra sidan möter jag församlingsledningen som pastorn snart ska lämna. Där är stämningsläge annorlunda. Nu ska de bli en av alla de församlingar som söker en ny medarbetare. Så är livet i en rörelse där Gud kallar och sänder medarbetare för tjänst i en storfamilj som hör samman.

Senare samma vecka som jag möter församlingen som snart är utan sin föreståndare genom många år, möter jag, tillsammans med en mina medarbetare i Förtroenderådet, en församling som känt på krisen i ledningen. Vi möter dem för att försöka reda ut vad som har hänt, vad problemet djupast sett är och hur det bäst beskrivs. Hur ska vägen vidare se ut efter detta? Här får vi försöka hjälpa varandra att hitta orden, söka försoning och helande. Vi får påminna församlingen om att Gud är expert på att leda i svåra situationer. Bibeln är ju en enda lång berättelse om hur Gud varit trofast mot sitt folk genom svårigheter och kriser. Det är sant även nu.

/Øyvind Tholvsen, ledare för EFKs Sverigeprogram

 

I maj månad fokuserar vi i EFKs Sverigeprogram på att på EFKs böneblogg och instagramkonto (@evangeliskafrikyrkan) dela med oss om vad vi gör inom församlingsutveckling. En viktig del i det vi försöker hjälpa församlingar med, är att ge rådgivning och hjälp i situationer som dessa. Var med och tacka be.

Tacka för:

  • Alla de församlingar som nu har fått klart med nya medarbetare, både från ALT och från andra håll.
  • De församlingar som på olika sätt tagit sig genom kriser och som nu upplever förnyelse och växt.

Be för:

  • Alla de församlingar som nu arbetar med att rekrytera nya medarbetare. Flera har sökt under en längre tid utan att finna en lösning.
  • Det behövs nya ledare och pastorer. Be att Gud kallar och utrustar människor till ledartjänster i våra församlingar.
  • De församlingar som nu upplever svårigheter och utmaningar i samarbete eller i svåra situationer som inträffat. Be om försoning, läkedom och frid.
Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s