EFKbön vecka 40, 1-7 oktober

En röst för minoritetsbefolkningen i Thailand

Utsikten är fantastisk över de magnifika bergen och solstrålarna glittrar i vattnet. Grönskan efter de häftiga regnen tar andan ur mig och plötsligt blir turistbroschyrens bilder en verklighet. Bortom dammen sträcker sig böljande berg och dalar där delar av Thailands minoritetsbefolkning bor. Där jag står och samtalar med Phumin och Kaesai som båda tillhör folkgruppen Lahu, växer en annan bild fram. Bilden av hur byborna som traditionellt är bönder och lever på vad naturen ger tvingats från sina byar för att staten vill göra det vackra bergsområdet till Nationalpark. Hur många flyttat till staden för att arbeta och hur familjer hamnat i missbruk och destruktiva mönster. Maktlösheten som anas när jag möter bönder som inte fått någon skolgång och därför inte har möjlighet att låta sin röst bli hörd. I varje by vi åker igenom en kyrka där psalmsången och bönen är äkta och varm. Samtidigt finns en osäkerhet över identitet och riktning där man litar mer på utländska missionärer än sin egen förmåga att föra sin församling framåt. Stoltheten går inte att ta fel på när den gamla, fårade mannen visar sin trädgårdsodling och sina fält och gästfriheten jag känner när jag får sova på bambugolvet i den unga familjens hus värmer. En folkgrupp som levt i Thailand sedan generationer tillbaka, som inte räknas in i samhället, men som Gud ser och älskar med en evig kärlek. /Anneli Nilsson

Tacka och be för:

  • Tacka för 150 år av religionsfrihet i Thailand
  • Tacka för de byar i norra Thailand där EFK genom vår thailändska partner TLF bedriver landsbygdsutveckling och arbete för att stärka folkgruppen Lahu att kunna hävda sina rättigheter.
  • Be för att minoritetsbefolkningen i Thailand ska få tillgång till sina rättigheter, skola, sjukvård, elektricitet, möjlighet att kunna leva i sina bergsbyar och odla sin mark.
  • Be för alla kristna i folkgruppen Lahu, för enhet och självförtroende att leda och utveckla sina församlingar
  • Be för hela och trygga familjer

 

Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s