EFKbön vecka 5, 28 januari-3 februari 2019

Maria Karlsson tillsammans med studenter i Myanmar

Förberedelse för interkulturellt arbete

Jag heter Maria Karlsson och jobbar på Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT) med en terminslång utbildning som kallas PROMIS (Programmet för Mission och Interkulturella Studier). Här förbereder vi studenter och blivande missionärer för interkulturellt arbete utomlands eller i mångkulturella sammanhang i Sverige.

I slutet av november besökte jag en skola i Myanmar, som ALT har utbyte med. Där undervisade jag i samma ämnen som jag gör här i Sverige, men de karenska studenternas svar och funderingar var totalt annorlunda mot mina svenska elevers. Deras världsbild och livsomständigheter är så annorlunda än våra. Deras kristna tro färgas mycket starkt av att de är karener. Mina lektioner blev undervisning för både dem och mig.

I en globaliserad värld är behovet av god kommunikation och förståelse över kulturella, sociala och etniska gränser kanske viktigare än någonsin. Det är så lätt att döma någon för snabbt för att man värderar andra utifrån sin egen förförståelse. Det är så lätt att låta generaliseringar och stereotyper bli sanningar. God interkulturell förståelse motverkar fördomar och polarisering.

Också i mötet med mina grannar i förorten märker jag hur viktigt det är med interkulturell förståelse och förståelse för olika religioner. ”Du är ju inte svensk!” säger de till mig ibland. Men jag är ju svensk. Fast en svensk som övats i att möta människor som är annorlunda. Och jag skulle vilja uppmuntra er alla att våga dessa möten. Det är så enormt berikande!

PROMIS ges bara på vårterminen och nu väntar nya studenter på att få påbörja denna utbildning. Tack för att ni är med oss i bön!

/Maria Karlsson, lärare på ALT

Tacka för:

  • Alla nuvarande och tidigare ALT-studenter som på ett eller annat sätt är engagerade i frågor som handlar om interkulturella möten.
  • Att alla folk och stammar en dag ska tillbe inför Guds tron och för att var och ens särart har något att bidra med.
  • Människorna i våra förorter och be för att de både får möta Jesus och för att de ska få bidra med sina perspektiv och gåvor in i vårt svenska samhälle.

Be för:

  • De studenter som går PROMIS i vår att de ska få en djupare förståelse för vikten av god kommunikation och förståelse över kulturella, sociala och etniska gränser.
  • Våra tre studenter på pastors- och ledarprogrammet som just nu håller på att avsluta sina utlandsstudier i Myanmar.
  • Att fler människor ska kunna vara medlare och fredsbyggare i en tid som präglas av polarisering och fördomar.
Annonser

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s